Bibliotheek Deventer

officieel geopend
Bibliotheek Deventer

Bibliotheek Deventer officieel geopend

Het gebouwcomplex is open en licht: een uitnodigende plek voor ontmoeting, studie en literaire activiteit - een laagdrempelige publiekstrekker.

De nieuwe bibliotheek opent zich met grote glazen puien naar de historische binnenstad. De begane grond is flexibel in te richten en faciliteert bijeenkomsten voor ontmoeting en debat. Bij de entree is een café-restaurant. In de kelder zijn een huiskamerbioscoop en een auditorium met 80 zitplaatsen.

Een grote eikenhouten trap verleidt de bezoeker naar de hoger gelegen leeszalen. Op de bovenste verdieping is een 'smartlab' ingericht, een open source werkplaats waar maken centraal staat. Het dakterras biedt een spectaculair zicht op de stad.

In De Proosdij zijn een stilteruimte en een expositieruimte ingericht. De aangrenzende Proosdijtuin is een groene ontmoetingsplek onder een eeuwenoude beukenboom.

Voor de nieuwe bibliotheek is een speciale gevelbekleding ontworpen, van okerkleurige keramische elementen met een verfijnde verticale belijning. De gevelvlakken hebben nuancering door schaduwwerking, door verspringing van banen en door een afwisselend gladde en gekamde structuur in het oppervlak.

De bibliotheek voegt zich in massa en materiaalgebruik naar de historische omgeving. Ramen en puien zorgen voor contact tussen de lichte ruimtes en de middeleeuwse structuur van de Deventer binnenstad.

Dat die aanpak wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de enorme toeloop sinds de opening: de vijfhonderd werkplekken zijn dagelijks vrijwel allemaal bezet. De bibliotheek werd bovendien genomineerd voor de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland en het maakt kans op de Reynaers Projectprijs 2019.

486
488
489
490
491
492
493
494
495
496
497
498
499
500