Dutch Embassy Residence

Bangkok
Dutch Embassy Residence
  • Residential
  • Restoration
  • New construction

This villa in Victorian style has been completely restored and furnished as a representative official residence. To the rear of the villa a new wing has been designed for the ambassador’s private accommodation. An elongated volume with a slightly sloping saddle roof matches the existing building in composition and material.

The original residence of the Thai court doctor is used for official receptions and as guest accommodation. The living areas of the new wing are mainly located on the first floor, with the exception of the spacious garden room. In analogy to the local architecture, the new wing is mainly supported by columns. Louvred doors for windows and façades ensure privacy, ventilation and protection against sunlight. When open, these panels lend a strong sense of rhythm to the façade as a whole. The car port, kitchen and staff accommodation on the ground floor are directed to the outside of the garden, in order to ensure residents’ privacy. A large patio under the private living area affords a view of the exotic garden which has been redesigned by Michael van Gessel.

  • Design: 2002-2003
  • Client: Ministry of Foreign Affairs
  • Location: Bangkok
  • Delivery: 2007
570
Restored residence with extension (left)

Salon before-after

Salon before-after
Salon before-after
Situation for renovation
Situation after renovation
566
Salon interior
567
Dining room interior

'The original residence of the Thai court doctor is used for official receptions and as guest accommodation. In addition to a newly designed extension, the historic residence - including the spacious staircase - has been restored.'

568
Restored stairwell
569
Detail restored staircase with extra flight to basement
941
Detail of the new wing with a view to Chancellery

Project team

Janneke Bierman Hubert-Jan Henket Henk van Laarhoven Teresa van Rosmalen Susanne Cornelis Tamara van Kampen Stephan Kentie

Similar projects

More information about this project? We are happy to tell you.